Livet i en ryggsäck

Alla inlägg den 16 april 2010

Av Hanna - 16 april 2010 16:15

Fredagen den 16 april, 2010, Semporna Sabah



DYKDAGBOKEN


SIPADAN!! Äntligen dags att få dyka på Sipadan.

Som färska advancedykare ska detta bli mkt, mkt, spännande!


Båtturen tar ca 1h, om inte mer!

Väl framme måste alla passagerare gå iland för att "skriva in sig". Namn, land och passportnr.

Sen, ut å dyka!!

Vår divemaster, Awoa, har dykt här i flera år. Han tar oss först till:



   







Dive no9: White Tip Avenue

Depth: 30.2m

Visibility: 15-16m

Objective: FUNDIVE as ADVANCE DIVER

Comment: Såg sköldpaddor, barracudor och såklart, White-tip sharks!! En stor white-tip ligger och vilar på botten. Awoa simmar fram och lägger sig på mage, på botten, två meter framför den! Sjukt! Häftigt!

Det marina livet här är så mycket rikare än på de andra ställena vi varit på. Inte bara såg vi fler arter av såväl corals som fiskar etc, beståndet var rikare! Det fanns mycket mer av allt!


Dive no 10: Barracuda Point

Depth: 23.6m

Visibility: 17m

Objective: Fundive

Comment: bara ett par minuter efter decent möter vi ett enormt stimm Barracudor. De bildar en stor cylinderformation som vi simmar under. Att sväva tyngdlös på rygg och titta upp igenom "cylindern".. var en häftig känsla!!


Dive no10: Turtle Tomb, The drop off

Depth: 19.9m

Visibility: 20m

Objective: Fundive

Comment: Låt mig förklara namnet. Turtle Tomb är en grotta fyllt av sköldpaddeskelett. Sköldpaddorna simmar in och letar föda eller vilar men simmar vilse och drunknar. Sorgligt..

Under de tidigare dyken såg vi ganska många sköldpaddor, men vi glömde räkna. Så, jag räknade på det sista dyket. 35st, minst. MINST. Under nedstigningen möts vi av tre ganska små sköldpaddor. Efter en kik in i grottan börjar jag räkna. Och de är överallt! Den största sköldpaddan såg vi dock inte på detta dyket utan på no8. Här ser vi även fler hajar och stingrays. Det sista vi stöter på innan uppstigning är en stor samling Humphead Parrotfish. Och det mina vänner, det är stora fiskar. Länkar här till en bild.


http://www.google.com.my/imglanding?q=humphead%20parrotfish&imgurl=http://www.maldivesdivetravel.com/upload/blogpictures/Humphead%2520parrot%2520fish.jpg&imgrefurl=http://www.maldivesdivetravel.com/maldives-blog/page/30&h=328&w=448&sz=31&tbnid=HzK69EmPkOV9rM:&tbnh=93&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Dhumphead%2Bparrotfish&usg=__uVTbVR_AO6iX9gJOwWio-8AV3rw=&ei=Fm3MS9ehJ9LBrAeikd2WBQ&sa=X&oi=image_result&resnum=2&ct=image&ved=0CAgQ9QEwAQ&start=0#tbnid=Tw3ZXRh7h1QIfM&start=9


Sipadan var helt enkelt underbart. Jag hoppas jag inte glömt att delge något nu. Men ärligt talat, det skulle inte förvåna mig för det var så mkt att ta in att jag inte ens minns allt själv.


POK ROH

Ovido - Quiz & Flashcards